Social Icons

Followers

22 Januari 2009

WE WILL NOT GO DOWNWE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

http://www.michaelheart.com/Song_for_Gaza.html

Tell me why....

Peduli Gaza

19 Januari 2009

Gambar-gambar dari LondonPerutusan Presiden PPSM 2009

Segala puji bagi Tuhan Pencipta seluruh alam. Selawat dan Salam keatas junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w, ahli keluarga serta sahabat-sahabat Baginda.

YAA,YA Tuan dan Puan yang dikasihi sekalian

Asssalamualaikum w.b.th

Alhamdulillah, saya panjatkan kesyukuran kehadrat ilahi kerana memberi peluang kepada saya untuk menulis didalam blog PPSM ini. Saya ingin mengambil kesempatan ini(atas makluman yang saya terima dari YA Tuan Abu Bakar Timbalan Presiden PPSM) untuk mengucapkan setinggi tahniah kepada Dato’ Ketua Hakim Syarie Pulau Pinang YAA Dato’ Yusof Che’ Teh dan juga YAA Tuan Hj Hussein Ahamad Ketua Hakim Syarie Wilayah Persekutuan kerana telah dilantik sebagai Hakim Mahkamah Rayuan Syariah di JKSM. Ucapan tahniah juga kepada YAA Tuan Hj. Yusof Musa yang telah dilantik sebagai Ketua Hakim Syarie Pulau Pinang serta Mantan Presiden PPSM Tuan Hj Walid yang menyandang jawatan Jusa C (KUP) di Pejabat Peguam Negara dan juga Tuan Hj Shaarani yang dilantik sebagai Ketua Pegawai Syariah di BBG. Semoga perlantikan ini akan menaikkan semangat YAA kita untuk terus bekerja keras didalam usaha untuk memantapkan lagi sistem pentadbiran dan kehakiman syariah di Negara kita yang tercinta ini.

Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat kembali ketanahair pada Pegawai-pegawai Syariah kita yang telah menamatkan kursus selama 4 bulan di Mesir. Semoga Allah berkati ilmu yang telah tuan/puan perolehi disana serta dapat dimanfaatkan oleh semua pegawai-pegawai syariah yang lain. Kejayaan tuan/puan sebagai kumpulan pertama akan memberikan semangat dan motivasi kepada mereka-mereka yang akan mengikuti kursus yang sama pada masa yang akan datang. Adalah menjadi harapan saya agar Exco PPSM yang telah menamatkan kursus tersebut akan mula bergerak secara aktif untuk membantu Timbalan Presiden dan Exco lain dalam menggerakkan aktiviti Persatuan yang kita sayangi ini. Kepada Tuan Zainul Rashid, selamat kembali dan bertugas semula semula di negeri kelahiran sebagai Ketua Pendaftar Mahkamah Syariah Negeri Selangor.Saya juga telah dimaklumkan tentang kembalinya kerahmatullah bonda kesayangan Tuan Zakian Dio. Ucapan takziah kepada beliau dan keluarga dan marilah kita sama-sama doakan agar roh almarhumah dicucuri rahmat dan dimasukkan dikalangan golongan salihat..Ameen

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian


Hari ini genap hari yang ke 22 pencerobohan rejim zionis Israel keatas bandar kelahiran Imam Shafii rahimahullah. Lebih dari 1200 rakyat Palestin telah dibunuh dan hampir 5500 yang lain telah tercedera.Walaupun rejim zionis ini telah dibekalkan dengan senjata-senjata moden dan yang tercanggih didunia,tetapi Alhamdulillah berkat kesabaran dan kekuatan yang Allah berikan kepada pejuang Hamas,tentera zionis masih dan telah gagal dalam misi mereka untuk menghancurkan pertubuhan yang dilabelkan sebagai pengganas oleh kerajaan Amerika.Setelah saya membaca dan meneliti kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin HAMAS di GAZA dan PLO di tebing barat,ianya mengingatkan saya kepada kisah 2 orang sahabat yang perbualannya telah dirakamkan didalam Surah Al-Kahfi. Seorang yang berbangga dengan kebun dan kemewahan lalu mereka melakukan kezaliman ketas diri mereka dan diatas muka bumi ini lalu mereka ditegur oleh saudara mereka yang tidak memeliki sebarang kemewahan tetapi hanya ketakwaan kepada Allah s.w.t.. Apa yang kita dapat perhatikan dikalangan pemimpin Arab ada diantara mereka telah bersekongkol dengan rejim Zionis untuk menindas dan membunuh penduduk Palestin di Gaza. Kerajaan Mahmoud Abbas contohnya telan banyak membantu memberi maklumat berkaitan tempat persembunyiaan saudara-saudara mereka dikalangan pergerakan HAMAS..Kesemuanya ini dilakukan semata-mata untuk mendapatkan habuan dunia yang dijanjikan oleh rejim Zionis yang tidak berperi kemanusiaan itu.

Alhamdulillah saya mengucapkan syabas dan tahniah pada ahli-ahli PPSM kita yang sentiasa prihatin dengan jenayah yang dilakukan oleh golongan Zionis ini. Saban hari ada sahaja maklumat yang dikongsi bersama berkaitan isu kezalimam kerajaan Zionis. Saya ucapkan terima kasih pada mereka yang telah memanjangkan artikel-artikel,berita-berita yang berkaitan serta mengingatkan kita tentang produk-produk yang perlu diboikot atas alasan syarikat-syarikat tersebut telah dan sedang memberikan sumbangan kepada kerajaan zionis Israel yang terkutuk.. Sebagai ahli dalam Persatuan Pegawai Syariah ini sudah tentu kita perlu ada sikap perihatin terhadap apa yang berlaku keatas saudara-saudara kita di Gaza kalau tidak dikhuatiri kita tidak akan termasuk dikalangan mereka yang akan bersama Rasulullah s.a.w kelak( Maksud Hadith).

Berdasarkan pemehatian saya di UK ini, dari mula Rejim Zionis melakukan serangan ketasa GAZA pada 27 Disember yang lepas sehinggalah sekarang ramai rakyat Britain yang terdiri dari mereka yang bukan beragama Islam telah bersama-sama menzahirkan kemarahan mereka ketasa tindakan zalim rejim zionis.


Pada 3 minggu yang lepas hampir seratus ribu rakyat Britain telah menyertai perarakan secara aman meminta Rejim Zionis supaya keluar dari bumi Gaza. Semalam di Oxford sahaja lebih 4 ribu orang telah mengadakan perarakan yang sama. Kebanyakan mereka yang menyertai perarakan ini terdiri dari mereka2 yang bukan beragama Islam. Kehadiran mereka adalah semata-mata untuk menyatakan sokongan mereka terhadap Umat Islam di GAZA. Saya sempat bertemu dengan sekumpulan pemimpin Yahudi disini dan mereka sendiri menyatakan yang mereka mengutuk kekejaman yang telah dan sedang dilakukan oleh kerajaan Zionis Israel.

Berdasarkan scenario yang berlaku sekarang dan kita sebagai ahli-ahli PPSM perlu menunjukkan komitmen dan semangat persaudaraan dan keperihatinan kita atas nasib yang telah menimpa saudara-saudara kita di GAZA. Apa jua bentuk sumbangan boleh diberikan oleh tuan/puan sebagai ahli PPSM. Atas hasrat dan matlamat ini saya amat bersetuju dengan cadangan yang dikemukkan oleh Tuam Wan Mahyuddin dan saya telah berbincang dengan YA Timbalan Presiden melalui email supaya kita dapat lancarkan satu dana bagi membantu saudara-saudara kita di Palestin. InsyaAllah dengan sumbangan yang tuan/puan berikan nanti sedikit sebanyak akan dapat membantu meringankan beban saudara-saudara kita disana.Bagi pihak PPSM saya ucapkan terima kasih dan Jazakumullah Khairan Kathiran kepada penyumbang-penyumbang yang budiman sekalian.


Tuan/Puan yang dikasihi sekalian

Akhir kalam, percayalah janji Allah SWT akan sampai bagi memastikan Islam akan tinggi semula dan musuh-musuh Islam terutamanya Yahudi akan kembali ke era kesusahan dan penindasan seperti keadaan asal mereka. Kita meyakini usaha mereka mengumpulkan bangsa mereka di tengah-tengah negara umat Islam itu akan berakhir dengan penghapusan mereka secara total dari muka bumi Allah. Ini bersesuaian dengan maksud sebuah hadith sahih riwayat Al-Bukhari dan Muslim: "Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang-umat Islam berperang dengan orang-orang Yahudi (di sebuah tempat). Orang-umat Islam akan membunuh mereka beramai-ramai sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu-batu itu bersuara menjerit memanggil umat Islam agar membunuh orang-orang Yahudi itu, kecuali pokok 'Gharqad', kerana ia adalah pokok Yahudi". Janji Nabi pastinya benar. Peristiwa ini akan berlaku bagi menamatkan siri pengkhianatan Yahudi terhadap Islam dan manusia secara keseluruhannya.


Dr. Mohd Na’im Mokhtar
Oxford, UK
18 Januari 2009

18 Januari 2009

'Israel gagal, Hamas bertahan'

'Israel gagal, Hamas bertahan'
Susunan Hazirah Che Sab (BH-18/1/08)


DI SEBALIK kerancakan membedil Gaza dan membunuh penduduk Palestin dengan sewenang-wenangnya, pegawai kanan tentera Israel sebenarnya percaya negara itu perlu segera mencapai gencatan senjata dengan Hamas dan tidak melanjutkan serangan ke atas pergerakan itu.

Akhbar Haaretz melaporkan, walaupun tentera Yahudi sudah membuktikan kemampuannya melancarkan pembunuhan beramai-ramai berskala besar, ia juga terbukti gagal menghapuskan Hamas.

Pegawai tentera juga mengaku, kejayaan yang dicapai Israel dalam serangan yang masuk hari ke-21 itu cuma terhad di Gaza.

Jurucakap kumpulan pemikir Palestin, Gilad Atzmon, berkata pembunuhan penduduk awam menerusi serangan udara dan kapal perang serta imej penggunaan senjata kimia forforus jelas menunjukkan Israel gagal mencapai objektif mereka.

“Jeneral Israel memang baik dalam melakukan jenayah perang, tetapi mereka gagal dari segi lain. Ahli politik rejim itu pada awalnya bersumpah untuk memusnahkan Hamas tetapi kemudian merendahkan nada dengan cuma berjanji memusnahkan kawasan pelancaran roket pergerakan itu.

“Ia dibuat ketika memberi jaminan kepada pengundi Israel bahawa kali ini mereka akan berperang sehingga Hamas hancur. Nampaknya, mereka memungkiri janji sekali lagi,” kata Atzmon.

Beliau berkata, Hamas masih kukuh malah mendapat sokongan lebih padu daripada penduduk Palestin berbanding dulu.

“Mesej bertahan Hamas sudah tersebar ke seluruh dunia Islam. Minggu lalu saya berarak dengan kira-kira 100,000 penunjuk perasaan di London. Sokongan kepada Hamas begitu jelas. Ia tertera pada sepanduk, bendera, lilitan kepala dan pembesar suara.

“Hari ke-21 serangan dilancarkan, bukan hanya Hamas tidak dapat dikalahkan, kemampuan melancarkan

roket juga nampaknya tidak terjejas.

“Hari demi hari, pejuang Hamas semakin berjaya mengingatkan pendatang Yahudi di Ashdod, Ashkelon dan Sderot bahawa mereka sebenarnya menetap di atas tanah penduduk Israel yang dirampas. Berikan Hamas masa dan serangan peluru berpandu menjadi mesej ke setiap sudut tanah Palestin yang dirampas,” katanya.

Atzmon berkata, Israel kini terdesak mencari strategi keluar kerana Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak, sedar tentera daratnya perlukan masa untuk mencapai matlamat sedangkan mereka memerlukannya dengan segera berdasarkan tindakan berkumpul di kawasan terbuka hingga terdedah kepada serangan Hamas.

“Israel terus gagal kerana sejak beberapa hari lalu, bilangan tenteranya yang maut semakin ramai dan usaha meningkatkan serangan di Gaza berdepan tentangan hebat,” katanya.

"Hari demi hari, pejuang Hamas semakin berjaya mengingatkan pendatang Yahudi di Ashdod, Ashkelon dan Sderot bahawa mereka sebenarnya menetap di atas tanah penduduk Palestin yang dirampas” Gilad Atzmon.

KRONOLOGI

27 Disember 2008: Israel melancarkan serangan udara besar-besaran ke atas Hamas di Semenanjung Gaza menerusi Operasi ‘Cast Lead ’dalam usaha menghalang serangan roket pejuang, termasuk mengebom terowong di sempadan Mesir-Gaza.

31 Disember: Roket dilancarkan dari Gaza mendarat lebih 40 kilometer di dalam wilayah Israel. Pegawai kanan Hamas, Nizar Riyan, gugur dalam serangan udara rejim Zionis keesokannya.

3 Januari 2009: Tentera darat Israel menceroboh Semenanjung Gaza, mengepung Bandaraya Gaza dan mengawal lebuh raya utama, membahagikan wilayah itu kepada dua bahagian. Dua hari kemudian, Menteri Luar Israel, Tzipi Livni, menolak desakan Kesatuan Eropah supaya mengadakan gencatan senjata segera.

6 Januari: Tentera Israel berkata tiga askarnya maut terkenal bedilan kereta kebal sendiri. Serangan Israel dekat tiga sekolah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengorbankan 48 orang, kata pasukan perubatan sebelum menggantung sementara serangan untuk membolehkan bantuan dihantar ke Gaza. Hamas berkata akan menghentikan serangan roket ke Israel jika serangan dihentikan.

8 Januari: Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi meluluskan gencatan senjata segera di Gaza yang membawa kepada ‘pengunduran sepenuhnya’ tentera Israel. Agensi utama PBB yang beroperasi di Gaza menggantung operasi selepas konvoi badan dunia itu dibedil peluru kereta kebal.

9 Januari: Bantahan anti-Israel diadakan di seluruh dunia Arab. Pusingan baru rundingan diplomatik dilancarkan di Kaherah, dengan Mesir menjadi hos rundingan berasingan dengan Presiden Mahmoud Abbas dan delegasi Hamas.

11 Januari: Perdana Menteri Israel, Ehud Olmert, berkata Israel menghampiri matlamatnya - tetapi pertempuran berterusan. Hamas semakin menghampiri kemenangan, kata ketua kerajaan Hamas di Semenanjung Gaza, Ismail Haniyeh.

14 Januari: Tiga roket dibedil ke utara Israel dari Lubnan dalam serangan kedua dalam masa tidak sampai seminggu. Tiada kematian dilaporkan.

15 Januari: Satu bahagian hospital di Bandaraya Gaza musnah diserang tentera Yahudi. Agensi PBB bagi pelarian Palestin menggantung operasi di Gaza selepas serangan Israel yang mencederakan tiga orang. Menteri Dalam Negeri Hamas, Said Siam, gugur dalam serangan udara tentera rejim.

16 Januari: Hamas mencadangkan gencatan senjata selama setahun dengan Israel sebagai pertukaran pengunduran tentera Yahudi dari Gaza dan menamatkan kepungan ke atas wilayah itu. Angka korban penduduk Palestin sejak 27 Disember mencecah sekurang-kurangnya 1,333 dengan 5,130 cedera, menurut pasukan perubatan Gaza.

Di pihak Israel, 10 anggota tentera dan tiga penduduk awam terbunuh. Pegawai pertahanan Israel, Amos Gilad, kembali ke Kaherah untuk rundingan gencatan senjata; Livni ke Washington. Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, berkata gencatan senjata semakin hampir dicapai.
 

Sample text

Anda Pengunjung ke-

Sample Text